De svenska jordgubbarna är något som vi verkligen längtar efter och ser fram emot. De är en stor del av den svenska högsommaren och är ett vanligt inslag på midsommarfesten. Deras popularitet går verkligen inte att förneka då vi älskar att frossa i jordgubbar. Svenskarna äter faktiskt så mycket som två kilo gubbar per person och i år var det en tidig skörd.

Jordgubbar_i_lådaFörutom att jordgubbar är otroligt populära och goda så är de också nyttiga. Jordgubbar är nämligen fyllda av C-vitamin, folat och antioxidanter. Jordgubbar innehåller faktiskt mer C-vitamin än apelsiner och har 5-10 gånger högre halt av nyttiga antioxidanter än äpple. De innehåller också ellagsyra som är ett cancerhämmande ämne som också skyddar huden mot skadliga UV-strålar. Förutom alla dessa nyttiga egenskaper så är gubbarna dessutom kalorisnåla.

Det är däremot bäst att välja ekologiska jordgubbar då många jordgubbar tyvärr besprutas med bekämpningsmedel. Som tur är finns det idag ett brett utbud av ekologiska jordgubbar i handeln. Ett annat alternativ är att odla jordgubbarna själv. Du kan till exempel plantera dem i trädgården eller odla dem i krukor på balkongen.

Jordgubbar är en färskvara och smakar bäst om de äts samma dag som när du köper eller plockar dem. Förvara dem i kylskåpet med plast över och ta fram dem cirka en timme innan du äter dem för bäst smak. När du sköljer jordgubbarna kan du låta stjälken sitta kvar, vilket hindrar att de får en vattnig smak.

Det finns många goda och nyttiga mellanmål och efterrätter som kan göras med jordgubbar. Här är en läskande smoothie som du enkelt kan göra hemma:

Ingredienser:

4 dl kokosmjölk

0,5 l färska jordgubbar

1 krm vaniljpulver

1 banan (kan skippas men ger en krämigare smoothie)

Ett par isbitar (om du inte har is så kan du ställa smoothien i frysen en stund innan du dricker den.)

Rensa och skölj jordgubbarna. Häll upp kokosmjölken i en skål eller i en blender. Tillsätt jordgubbarna, vaniljpulvret, banan och is. Mixa alla ingredienser tills drycken får en krämig konsistens. Häll upp i glas och njut.

Några andra exempel är att blanda jordgubbar med sallader, göra en jordgubbsglass, jordgubbskräm, jordgubbsgazpacho eller äta jordgubbar till grillat. Du kan också njuta av färska jordgubbar till din yoghurt eller doppa jordgubbarna i choklad för en frestande efterrätt. På matklubben.nu kan du hitta flera goda recept och massor av inspiration.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *