Att handla mat online har blivit allt populärare. Till en början var det mestadels storstadsregionerna som kunde handla mat på nätet, men nu har konceptet spridit sig även till landsbygden. De som främst handlar mat online är yngre personer och de som använder sin mobil för att beställa.

Även äldre med hemtjänst skulle ha stor fördel av att beställa hem mat via nätet. Ett exempel är Södermalms stadsdel som beslutade att ge den äldre generationen utbildning i hur man beställer mat online.

Anledningen till den ökade populariteten är främst att det är otroligt bekvämt och tidsbesparande. Många lägger i dag mellan tre till fyra timmar per vecka på att handla mat, vilket blir mer än fyra arbetsveckor per år.

Delivery man standing at the door of the house and carrying box with groceries, smiling at camera.

Dessutom behöver du inte spendera pengar på bensin eller bussen för att ta dig till affären. Att kunna sitta hemma och välja ut matvarorna gör också att du kan planera dina inköp i lugn och ro. Du kan enkelt granska dina varor och handla ekologiska eller laktosfria produkter. Dessutom slipper du spendera några extra pengar på de där spontanköpen som ofta kan ske i butiken. Kostnaden för att handla mat online skiljer sig ofta inte från om du skulle handla i butiken. Ibland kan däremot en serviceavgift tillkomma.

Det är populärast att handla mat online från fullsorterade livsmedelsbutiker snarare än middagslösningar och specialbutiker. De vanligaste varorna som handlas är tunga och otympliga varor som är svåra att ta med sig hem. Därefter handlas frukt och grönsaker samt choklad och mejeriprodukter.

Vad gäller leveransen av varorna så får du en exakt tid när maten kommer att levereras. Ofta har du möjlighet att välja att få maten levererad till ditt hem eller din arbetsplats. Det går också bra att hämta upp de färdigpackade varorna i din butik.

Många andra länder har också börjat erbjuda mat online. Storbritannien är ett av de länder där man ser en stark tillväxt. Där står handeln online för 5 % av all livsmedelsförsörjning. I Sverige har var fjärde person provat att handla mat online och näthandeln låg på 1 % 2015. Detta kommer troligtvis att öka när den yngre generationen kommit ut i vuxenlivet och skaffar familjer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *