Stirra dig inte blind på datum

Tillhör du dem som tittar på datumet på maten och slänger allt som är gammalt? Sluta med det, mycket av maten är helt perfekt långt efter det att bäst före datum har passerat. Vi slänger alldeles för mycket mat i vårt samhälle och rapporter visar att bara en tredjedel av all mat som produceras faktiskt äts upp. Resten hamnar i soporna. Nu är det dags att vända trenden med överkonsumtion och flera affärsidkare har sett möjligheter och utvecklat nya affärsidéer. Det finns dock mat som du bör se upp med om datumet gått ut.

En ny marknad för minskat matsvinn

Med en ökad medvetenhet om matindustrins påverkan på miljön föds nya affärsidéer. Matsmart tjänar miljoner på mat med kort datum. De säljer produkterna till väldigt låga priser på nätet, så det finns pengar att tjäna som konsument. En annan ny affärsidé är att sälja restaurangernas överblivna lunchmat. Detta finns ännu bara i de större städerna. När lunchtiden är slut kan du beställa en middagslåda av den överblivna maten. Du betalar via nätet och sedan hämtar du upp maten innan ett visst klockslag. Hur många middagsboxar som säljs beror på hur mycket som blev kvar av lunchen. Detta är otroligt smarta affärslösningar för både kund och försäljare som båda tjänar på affärsidén.

Ät inte all gammal mat

Det är stor skillnad på bäst före datum och sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag ska ni vara extra uppmärksamma på eftersom de kan utgöra en hälsorisk. Så är inte fallet med bäst före dag. Däremot så ska ni se upp med köttfärs, fisk och andra färskvaror som snabbt kan bilda bakterier. Det finns massor av sidor med tips på nätet som listar hur länge en vara bör vara ätlig efter datumet passerat. Det bästa knepet är att använda sina sinnen, lukta, titta och smaka lite grann. En vara kan faktiskt bli sämre tidigare också om den inte hanterats rätt eller under den ökända rötmånaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *